Orientaatio, sivu 2

SIVU ON TYÖN ALLA...LUONNOS

Orientaatio opintoihin

Tervetuloa opiskelemaan TAMKiin! Olet nyt TAMKin opinto-oppaassa, jossa on kaikki opiskelijalle tarkoitettu ohjeistus. Tälle sivulle on koottu opintojen alkuun liittyviä asioita sekä TAMKin toimintoja ja palveluita, joita voit hyödyntää opintojesi aikana.

 

Mitä ja miten TAMKissa opiskellaan?

Käytännönläheisessä ammattikorkeakoulussa käytetään hyvin erilaisia opiskelutapoja, alasta riippuen: luentoja, seminaareja, raportteja, simulaatioita, projektityöskentelyä, oppiyrityksiä, harjoittelujaksoja työpaikoilla...  Lähiopetuksen lisäksi opintoihin kuuluu myös itsenäistä opiskelua yksin ja erilaisissa ryhmissä. Katso videolta, mitä jo pidemmällä olevat opiskelijat antavat vinkiksi uusille opiskelijoille.

Opetussuunnitelma opiskelun käsikirjana

Jokaiselle koulutukselle on laadittu opetussuunnitelma eli OPS, jonka löydät täältä. Klikkaamalla OPSista opintojakson nimeä pääset lukemaan mm. opintojakson tavoitteista ja sisällöistä. Opintojaksolla voi olla eri toteutuksia eli rinnakkaisia, samansisältöisiä kursseja. Kunkin opintojakson toteutuksen toteutussuunnitelmasta löydät tietoa mm. ilmoittautumisajasta, opintojen ajankohdasta, opiskelumuodoista, arvioinnista ja kirjallisuudesta. Tarvitset näitä tietoja suunnitellessasi opintoja ja myös mahdollisesti miettiessäsi hyväksilukua. Tutustu videoon, jossa opiskelijamme esittelee sinulle opetussuunnitelmaa.

HOPS, henkilökohtainen opiskelusuunnitelmasi

OPS toimii oman henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmasi, HOPSisi, pohjana. Pääset seuraamaan ja suunnittelemaan HOPSiasi opiskelijan työpöydän Pakin kautta (pakki.oma.tamk.fi, tarvitset TAMKin käyttäjätunnuksen). HOPSin suunnitteluun voit tutustua jo etukäteen. Tutustut tarkemmin Pakkiin opintojen alettua. Katso videolta, kun opiskelijamme esittelee Pakkiaan.

Opiskelijan tietojärjestelmät

Opiskelijan työpöydän Pakin kautta pääset suunnittelemaan ja seuraamaan opintojesi etenemistä. TAMKin virallisia viestintäkanavia ovat sähköposti ja intranet, josta myös opinto-opas löytyy - seuraathan näitä säännöllisesti. Opintojaksoilla käytetään erilaisia verkko-oppimisymmäristöjä, kuten Tabulaa (Moodle). Mobiilisovellus Tuudo auttaa sinua päivittäisissä asioissa, mm. oman lukujärjestyksen ja opintosuoritusten seurannassa sekä pääkampuksen kartan, ruokalistan ja keskeisimpien palveluiden löytämisessä. Suurimpaan osaan näistä tarvitset TAMKin käyttäjätunnuksen. Tietojärjestelmien käyttöön opastetaan orientoivilla päivillä.

Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet

Opiskelijoilla on opiskeluun liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia. Tärkeimmät TAMKissa opiskelua koskevat säännöt ovat tutkintosääntö ja järjestyssääntö. Kaikki opintoihin liittyvä ohjeistus on opinto-oppaassa. Opinto-oppaasta löydät myös usein kysytyt TAMKin aikataulut.

Ohjausta opintoihin

Jokaisella aloittavalla opiskelijaryhmällä on nimetty opettajatuutori, joka tukee ryhmäläistensä opintojen edistymistä. Tämän lisäksi opintojasi ohjaamassa ovat mm. opinto-ohjaajat ja kv-koordinaattorit. Opiskelijakunta Tamkon kouluttamat vertaistuutorit eli aiemmin opintonsa aloittaneet opiskelijat ovat myös apunasi. Usein lähin apu käytännön kysymyksiin löytyy oman ryhmän muilta opiskelijoilta - ryhmäsi tulee sopimaan yhteisistä viestintätyökaluista, joten käytäthan niitä hyväksesi.

 

Hyvinvointia ja opiskelijaelämää

Unipoli Sport © Jonne Renvall Tampereen yliopistoOpiskelukyky, opiskelijan työkyky

Opiskelukyvyllä tarkoitetaan opiskelijan työkykyä. Se vaikuttaa opintojen sujumiseen, tuloksiin sekä opiskelijan ja yhteisön hyvinvointiin. Katso video opiskelukykyyn vaikuttavista asioista. Koetko, että ajankäyttösi hallinta, opiskelutekniikkasi ja tiimityötaitosi ovat kunnossa? Halutessasi voit kerrata opiskelutaitojasi mm. Helsingin yliopiston avoimen yliopiston tai Kuntoutussäätiön nettisivuilta löytyvien vinkkien avulla. Myös TAMKin Kielipalveluiden blogista löydät vinkkejä kielten opiskeluun.

Tule mukaan korkeakoululiikuntaan!

Unipoli Sport mahdollistaa laadukkaammat, monipuolisemmat ja tasavertaiset liikuntapalvelut Tampereen alueen korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilökunnalle. Käytössäsi ovat siis kolmen korkeakoulun liikuntapalvelut vain yhdellä edullisella maksulla! TAMKin liikuntakeskuksen lisäksi voit liikkua myös Tampereen teknillinen yliopiston Tamppi Areenalla ja Tampereen yliopiston Atalpassa.

Opiskelijakunta opiskelijan tukena ja turvana

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamko (Kuntokatu 3, L-rakennus) toimii opiskelijoiden edunvalvojana edistäen opiskelijoiden hyvinvointia ja oikeuksia. Liittyessäsi opiskelijakuntaan saat opiskelijakortin, joka oikeuttaa sinut opiskelijaetuihin. Opiskelijakortin pääset tilaamaan täältä ja kaikki mitä sinun tulee tietää opiskelijaelämästä löydät Tamkon opiskelijan oppaasta. Katso Tamkon video.

Opiskelijan Tampere

Opiskelijan Tampere ry toimii Pirkanmaan alueella tarjoten opiskelijoille palveluja ja etuja mm. opiskelija-alennuksia ja ilmaisen asunnonvälityspalvelun. Opiskelijan Tampereen nettisivuilta löydät myös tapahtumakalenterin ja tietoa Suomen opiskelijaystävällisimmästä kaupungista, Tampereesta.

 

Töitä ja toimeentuloa

TAMKrekry ohjaa työnhaussa

TAMKrekry auttaa työnhakuun liittyvissä kysymyksissä ja dokumentien, kuten hakemuksen, cv:n sekä video-cv:n, teossa. Uraohjauksen ja -neuvonnan lisäksi TAMKrekry auttaa löytämään harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikkoja. Olivatpa opintosi missä vaiheessa tahansa, olet aina tervetullut käymään toimistolla juttelemassa. Avoimet paikat löytyvät Y-makersista ja toimiston kuulumisia voit seurata Facebookista. Saat TAMKrekryyn yhteyden lähettämällä sähköpostia osoitteeseen tamkrekry@tamk.fi.

Opintotuki

Mikäli nostat Kelan opintotukea, lue tarkasti Kelan opiskelijoille tarkoitetut ohjeet. Huomaa erityisesti enimmäistukiaika korkeakouluopinnoissa, opintojen riittävä edistyminen ja tulojen vaikutus opintotukeen. Jos tilanteessasi tapahtuu muutoksia, muistathan ilmoittaa niistä Kelaan. Tutustu Kelan korkeakouluopiskelijalle tarkoitettuihin ohjeisiin ja Kelan erilaisiin tiedotus- ja asiointikanaviin. Tykkäämällä Facebookin Opintotuki-sivusta pysyt ajan tasalla opintotukiasioista. Kysy Kelasta -palstalla on kysymyksiä ja vastauksia opintotukea koskeviin kysymyksiin.

Opintotuesta ja muista opiskelijaeduista voit lukea lisää opinto-oppaasta.

Jos olet ollut jo pidempään työelämässä, saatat olla oikeutettu aikuiskoulutustukeen.

 

Etsitkö kurssikirjoja tai työskentelytilaa?

TAMKin kirjasto palvelee ja ohjaa sinua tiedon hankinnassa kaikilla kolmella kampusalueella. Kirjasto tarjoaa käyttöösi laajan kurssikirjakokoelman ja runsaasti e-aineistopalveluita. Kirjastossa on tarjolla myös monipuoliset ja viihtyisät työskentelytilat sekä omatoimiseen että ryhmässä tapahtuvaan opiskeluun. Tutustu kirjaston palveluihin.

Katso kirjaston esittelyvideo.

Katso myös How to use the library -video.

 

 

 

Kansainvälisyys -  kaikkien mahdollisuus

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä urasta? Haluaisitko lähteä ulkomaille opiskelemaan tai tekemään harjoittelua? TAMKilla on yhteistyömahdollisuuksia ympäri maailmaa. Ole utelias ja valitse rohkeasti sinulle sopivin kohde! Vai kiinnostaako sinua enemmän kotikansainvälistyminen? Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Kuulet kv-mahdollisuuksista opintojesi alettua, mutta tutustua voi eri vaihtoehtoihin jo nyt. Lue lisää opinto-oppaasta.

Katso kansainvälisten palveluiden esittelyvideo.

 

 

 

Keneen voin ottaa yhteyttä?

Tarvetta opiskelutodistukselle tai opintosuoritusotteelle?

Opintopalvelut auttaa näissä ja monissa muissa opintoihin liittyvissä kysymyksissä TAMKin kaikilla kampuksilla. Palvelut ja palveluajat löytyvät opinto-oppaasta. Katso opintopalveluiden esittelyvideo.

Apua teknisiin ongelmiin

Opiskelussasi hyödynnät sähköisiä aineistoja, palveluja ja oppimisympäristöjä. Tärkeimmät palvelut on koottu it.tamk.fi-osoitteeseen. Lue myös omien laitteden käytöstä ja etätyöskentelystä ja huomaa esim. mahdollisuus ladata veloituksetta Microsoft Office -ohjelmisto. Katso Helpdeskin esittelyvideo.

Pulmia terveydessä tai hankalissa elämäntilanteissa?

Terveyteen ja hankaliin elämäntilanteisiin liittyvissä asioissa voit kääntyä mm. opiskeluterveydenhuollon tai oppilaitospastorin puoleen. Toimi näin, jos sairastut - katso opiskeluterveydenhuollon esittelyvideo.

Oppimisvaikeuksia tai muita opiskelun pulmia

Jos tiedät tai epäilet sinulla olevan oppimisvaikeuksia, ota yhteyttä omaan opettajatuutoriisi tai opinto-ohjaajaasi. TAMKissa on mahdollisuus tehdä lukitesti erityisopettajan johdolla. Vertaistukea, tietoa ja koulutusta löydät myös Erilaisten oppijoiden liiton nettisivuilta. Tampereella toimii aluejärjestö Pirkanmaan erilaiset oppijat, jonka löydät myös Facebookista.

Tutustu myös Nyyti.fi:n sivustoon, jolta löydät mm. opiskelijaelämään, hyvinvointiin ja elämäntaitoihin liittyvää aineistoa, tarinoita, tapahtumia, keskustelufoorumin sekä chatteja.

 

Ylläpitovastuu

Anu Vainonen, etunimi.sukunimi@tamk.fi

Kirjaudu sisään

Enemmän tietoa kirjautuneille

Pääset opinto-oppaan laajempaan versioon kirjautumalla sisään intranetiin sivun oikeasta yläkulmasta.